Grupo Senzala

Grupo Senzala blev grundlagt i 60’erne af en gruppe unge capoeirastas i Rio de Janeiro, heriblandt en ung mand ved navn Marcelo Azevedo Guimarães – i dag kendt som Mestre Peixinho. Flere af gruppens stiftere var idrætsstuderende ved universitetet og havde derfor en anderledes og mere teoretisk tilgang til bevægelse og træning end datidens capoeiristas.

De startede en gennemgribende systematisering af capoeira-træning og udviklede metodikken i nær kontakt med datidens mestre. De trak bl.a. på læren af Mestre Bimba og Mestre Pastinha fra byen Salvador i staten Bahia samt fra mestre i Rio de Janeiro. Heriblandt den legendariske Mestre Leopoldina.

I 1967 tilmeldte gruppen sig capoeira-turneringen “Berimbau de Ouro”, som de til deres overraskelse vandt – en succes, der gentog sig tre år i træk. Dette skabte stor opmærksomhed om gruppens medlemmer, og det var et afgørende springbræt for udviklingen af deres arbejde.

Grupo Senzala voksede hurtigt, og i 1974 begyndte mestrene at udvikle deres arbejde individuelt og undervise i forskellige områder. Først indenfor Rio de Janeiros grænser og snart i andre byer og stater i Brasilien.

I dag er Grupo Senzala et enormt samfund, med tusindvis af elever, undervisere og mere end 100 mestre fordelt over hele verden, heriblandt den første europæiske capoeira-mester nogensinde. Blandt de stiftende medlemmer af gruppen er flere stadig aktive udøvere og undervisere – heriblandt Mestre Gato, Mestre Itamar, Mestre Claudio Danadinho og Mestre Gil Velho.

Grupo Senzala er anerkendt for sin stræben efter kvalitet og opmærksomhed på teknik, og gruppen er dedikeret til at hjælpe capoeiraen til at vokse og til at sikre, at traditionen ved kunstformen altid bliver opretholdt. Gruppens stil er populær og en vigtig grundpille i capoeira-miljøet verden over.

Gruppen kan i 2013 fejre 50-års jubilæum.

Foto: Maria Beatriz Albuquerque (Pimpa)