Capoeira

Capoeria er en kampkunst og udtryksform, der kombinerer kamp, dans, leg og akrobatik. Det er i sin udførelse en dialog og et spil imellem to aktører eller kombattanter (capoeiristas), som kommunikerer gennem bevægelse, omgivet af deltagere, som synger og spiller i en cirkel (roda) omkring dem. Kommunikation kan afspejle alle de følelser, som vi kender fra almindelig sproglig kommunikation, og et spil i rodaen kan derfor være alt fra legende og sjovt til alvorligt diskuterende. Bag kampkunsten ligger en filosofi eller en livsopfattelse, hvor mennesker igennem capoeiraen, og indenfor nogle uskrevne rammer, får kanaliseret deres daglige problemer, glæder, evner og personlighed ud.

Capoeira blev skabt i kolonitidens Brasilien, men detaljerne omkring dets præcise oprindelse er stadig til debat blandt capoeira-historikere. Man ved, at de afrikanske slaver og dermed deres kultur, baggrund og livsstil spillede en afgørende rolle i udviklingen. Men da Brasilien som det sidste land i verden ophævede slaveriet i 1888, forbød man samtidig ved lov at udøve afrikansk kultur, og alle tilgængelige dokumenter fra slavetiden blev samtidig destrueret.

Myten fortæller, at slaverne skabte capoeiraen i et kulturelt fælleskab med det formål at frembringe hurtige og farlige fightere. Kamptræningen blev kamufleret med sang, musik og akrobatik for at skjule kamptræningen for slaveejerne.

Capoeira var forbudt i Brasilien og blev først tilladt i 1937. I 2009 blev den erklæret til national kulturarv og dyrkes i dag af millioner af mennesker verden over. For nogle en fritidsfornøjelse – for andre en livsstil.